Poetsen 11 maart 2018

Poetsen en gepoetst worden

Op zondag 11 maart organiseerde NME Culemborg een activiteit over poetsen. Deze activiteit werd georganiseerd in samenwerking met de NVWC. De 400 deelnemers  hebben veel geleerd en beleefd over allerlei facetten van schoonmaken – bij mens en dier.

Van klimop je eigen natuurlijke schoonmaakmiddel maken. Veel kinderen hebben dit gedaan tijdens de activiteit en met het recept op zak kunnen ze het voortaan thuis ook. De rondleidingen langs de diverse dieren waren erg in trek. De kinderen en hun ouders leerden hierbij hoe de dieren zichzelf schoonmaken. Bovendien mochten de kinderen zelf het varken, het paard of de ezel borstelen. Op ludieke wijze hebben de kinderen in een parcours geleerd wat erbij komt kijken als je een stal schoon maakt. Overalls aan, klompen aan en met een kruiwagen op pad om alle drollen op te rapen en in de verzamelemmer te deponeren. Dat er veel borstels zijn voor allerlei verschillende doeleinden bleek bij het borstelspel. Een leuk en leerzaam spel. Om 16.00 uur lieten de medewerkers van de kinderboerderij zien hoe ze  de koeienstal schoonmaken.

De NVWC onderzocht met de kinderen hoe schoon of vies het water is. Er waren diverse waterproefjes en het water in de slootjes van de kinderboerderij werd onderzocht. Door het meten van de watertemperatuur, de helderheid van het water en door te onderzoeken welke waterdiertjes er allemaal te vinden zijn in het water, kon bepaald worden of het water schoon of vies is.

Op het plein waren de hele middag grote zeepbellen te bewonderen. De kinderen maakten met tandenborstels en sponsjes mooie kunstwerken. Uiteraard deden de kabouters op het terrein ook weer mee. Alle opdrachten op de kabouters gingen deze keer over hoe de verschillende dieren zichzelf schoonmaken.